Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Μάγια Μπορίσοβα Τσβέτκοβα (Βουλγαρία)


Η Μάγια Μπορίσοβα Τσβέτκοβα μένει στη Ναύπακτο. Κατάγεται από τη Βουλγαρία, από τη πόλη Βίντιν, που βρίκεται στη Βόρεια Βουλγαρία, στις όχθες του ποταμού Δούναβη.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1997, σχεδόν 16 χρόνια πριν. Έφυγε από τη χώρα της για οικονομικούς λόγους. Επέλεξε την Ελλάδα ως σχετικά κοντινό προορισμό Είχε επίσης ακούσει πολύ καλά λόγια από μια φίλη που είχε δουλέψει στην Ελλάδα.

Η πρώτη δυσκολία που συνάντησε ερχόμενη στην Ελλάδα ήταν η γλώσσα, γιατί δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά όταν ήρθε. Η δεύτερη δυσκολία ήταν η εύρεση δουλειάς. Οι Έλληνες τις φέρθηκε με πολύ σεβασμό και αγάπη και της έκανε εντύπωση που οι Έλληνες της έδειξαν αμέσως εμπιστοσύνη.

Μεγάλο πλεονέκτημα της ζωής στην Ελλάδα σε σχέση με τη Βουλγαρία ήταν γι’αυτή, ειδικά μέχρι πρότινος, η καλύτερη οικονομική κατάσταση. Μειονέκτημα θεωρεί πως είναι η γραφειοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα και, τώρα πια, οι φόροι.

Δεν σκέφτεται να επιστρέψει στην Βουλγαρία, γιατί η οικογένειά της και το σπίτι της είναι πλέον εδώ. Οι γονείς της έχουν πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια, και η αδερφή της μένει εδώ, οπότε δεν υπάρχει κάτι να την κάνει να γυρίσει πίσω.

Η παραδοσιακή διατροφή στη Βουλγαρία έχει ελάχιστες διαφορές από την αντίστοιχη ελληνική, όπως μας είπε η κα Μπορίσοβα-Τσβέτκοβα. Στη Βουλγαρία χρησιμοποιούν πολύ το κόκκινο πιπέρι στην καθημερινή τους διατροφή, και τις καυτερές πιπεριές. Άλλο χαρακτηριστικό της Βουλγάρικης κουζίνας είναι τα τουρσιά. Κατά τα άλλα τρώνε λαχανικά, όσπρια και κρέατα όπως στην Ελλάδα.

Για την εκδήλωση Γεύσεις του Κόσμου ετοίμασε μουσακά, που έχει κάποιες διαφορές από το αντίστοιχο ελληνικό πιάτο. Δεν έχει μελιτζάνες, ούτε κολοκυθάκια, και αντί για μπεσαμέλ έχει γιαούρτι με αβγά. Είναι ένα καθημερινό πιάτο.

Συνέντευξη στα Ελληνικά: Βίκτωρας Σερπάνος και Ορέστης Σούζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου