Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Γεύσεις του Κόσμου: ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη πολυπολιτισμική εκδήλωση “Γεύσεις του Κόσμου” το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Φλοίσβο Ναυπάκτου, ένα ταξίδι κουλτούρας, ηθών, εθίμων και γεύσεων από όλο τον κόσμο.

Η ομάδα νέων “Αναζήτηση”, που ήταν και ο διοργανωτής της εκδήλωσης, αναζήτησε 12 ξένους που μένουν στην πόλη μας και συζήτησε μαζί τους για τους λόγους που εγκατέλειψαν τις χώρες καταγωγής τους, την αντιμετώπιση που δέχτηκαν όταν πρωτοήρθαν εδώ και τη ζωή τους στην πόλη μας. Τούς ζήτησαν επίσης να μιλήσουν για την παραδοσιακή διατροφή της πατρίδας τους και να ετοιμάσουν ένα παραδοσιακό πιάτο.

Ο κύριος Γιώργος Παπαδοκωστάκης, που είναι και υποστηρικτής της ομάδας νέων, παρουσίασε την ομάδα και τους στόχους του σχεδίου “Γεύσεις του Κόσμου”, που τέθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Ναυπακτίας και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέα Γενιά σε Δράση, που διαχειρίζεται για την Ελλάδα το ΙνστιτούτοΝεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Οι νέοι της ομάδας σκέφτηκαν να πραγματοποιήσουν ένα σχέδιο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της Ναυπάκτου, και ειδικά τους άλλους νέους και τα παιδιά, αναφορικά με την πολυπολιτισμικότητα, την ανεκτικότητα και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Η κυρία Ζοέλ Λοπινό, Γαλλίδα συγγραφέας που ζει στη Ρίζα, μίλησε με συγκινητικά λόγια για την εμπειρία των Ελλήνων γονιών της που έφυγαν οικονομικοί μετανάστες από τα Σφακιά της Κρήτης για τη Γαλλία και το ρατσισμό και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν εκεί, αλλά και τον αντίστοιχο ρατσισμό που αντιμετώπισε η ίδια ως “ξένη” όταν μετανάστευσε στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια.
Ο Φλοίσβος γέμισε ήχους από διάφορες γλώσσες, καθώς οι νέοι της ομάδας πρόβαλλαν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα των συνεντεύξεων ενώ τις παρουσίαζαν στα ελληνικά. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά πιάτα από 11 διαφορετικές χώρες και να γνωριστούν με τους ξένους που κατάγονταν από Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ινδία, Καζακστάν, Μεξικό, Ολλανδία, Ουκρανία, και Τουρκία.

Ας ελπίσουμε ότι η εκδήλωση αυτή έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με την ενθάρρυνση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου