Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ντανιέλα Μπάση (Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο)


H Ντανιέλα Μπάση ζει στην Ελλάδα 15 χρόνια. Τα τελευταία 4 χρόνια ζει στη Ναύπακτο. Η μητέρα της είναι Σκωτσέζα και ο πατέρας της γεννήθηκε στη Σερβία. Κατάγεται από δύο διαφορετικά έθνη. Όταν ήταν φοιτήτρια συνάντησε τον άνδρα της και η αγάπη είναι αυτή που αποφασίζει, όπως μας λέει, καθώς δεν θέλεις να χάσεις τον άνθρωπο σου. Έτσι αποφάσισε να έρθει να ζήσει στην Ελλάδα.
Η κύρια πρώτη δυσκολία που είχε όταν ήρθε ήταν η γλώσσα. Η ελληνική είναι από τις πιο δύσκολες ευρωπαϊκές γλώσσες. Η δεύτερη δυσκολία ήταν πώς να αποδείξεις ότι είσαι ακριβώς όπως οι άλλοι ανεξάρτητα αν προέρχεσαι από άλλη χώρα, μέχρι να μάθεις και να σέβεσαι τις καινούριες συνθήκες και τις συνήθειες.


Της φαίνεται ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα βιάζονται όλη την ώρα χωρίς να υπάρχει λόγος. Βρίσκει τους ανθρώπους σ' αυτήν την περιοχή της Ελλάδας πολύ κλειστούς, καχύποπτους, και αρκετά παραδοσιακούς. Τα λέει αυτά έχοντας ζήσει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως μας λέει, έτσι είναι και ο σύζυγός της, που κατάγεται από το Μεσολόγγι.

Παρ' όλα αυτά θεωρεί την Ελλάδα την πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Μας λέει ότι λόγω εργασίας της έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες. Οι άνθρωποι εδώ έχουν αισθήματα. Είναι ζεστοί, ανοιχτοί, σε αγκαλιάζουν, σου προσφέρουν το φαγητό τους, αισθάνεσαι ασφάλεια. Ο καιρός είναι πολύ καλός επίσης. Δεν θα άλλαζε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα. Απολαμβάνει τη φύση της, τη θάλασσά της, τον ήλιο της.

Αν συγκρίνει τη Σκωτία με την Ελλάδα θα έλεγε ότι η φύση και το κλίμα της Ελλάδας είναι απίστευτα καλύτερα, αλλά η οργάνωση, η συνέπεια, ο προγραμματισμός που υπάρχει στη Σκωτία δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Οι Σκωτσέζοι είναι έντιμοι αλλά δεν είναι ανοιχτοί να σε δεχτούν. Ως προς τη δεύτερη χώρα της, την Σερβία, δυστυχώς βιώνουν ακόμα τα αποτελέσματα του πολέμου και η κατάσταση είναι σίγουρα πολύ χειρότερη σε σύγκριση με την Ελλάδα ως προς το επίπεδο ζωής, ανεργίας κλπ.

Δεν θα έφευγε από την Ελλάδα εκτός αν η κατάσταση ξέφευγε εντελώς λόγω κρίσης και ήταν αδύνατη η διαβίωση της οικογένειάς της εδώ αλλά της αρέσει τόσο πολύ η ζωή της στην Ελλάδα που θα πάλευε μέχρι τελευταία στιγμή να παραμείνει εδώ. 

Συνέντευξη στα Αγγλικά: Βίκυ και Πέννυ Παπαντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου