Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ζοέλ Λεπινό (Γαλλία)


H Ζοέλ Λεπινό ζει στην Ρίζα, ένα μικρό χωριό λίγο έξω από την Ναύπακτο. Κατάγεται από τη Γαλλία. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν 20 χρονών. Έφυγε από την Γαλλία γιατί το όνειρό της ήταν να γίνει αρχαιολόγος αλλά και γιατί είχε ελληνικές ρίζες. Αρχικά έμεινε στην Αθήνα και πριν από 2 χρόνια ήρθε στην Ναύπακτο.

Όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα είχε αρκετές δυσκολίες. Στην αρχή με την ελληνική γλώσσα. Παρόλο που είχε ελληνικές ρίζες, η οικογένειά της δεν μιλούσε ελληνικά και της ήταν πολύ δύσκολο να μάθει τη γλώσσα. Αντιμετώπισε επίσης μια διαφορετική νοοτροπία. Στη Γαλλία οι γυναίκες ήταν πολύ πιο ελεύθερες, αυτόνομες και ανεξάρτητες εκείνη την εποχή.

Ήρθε κάποιες φορές αντιμέτωπη με ρατσιστική αντιμετώπιση εκ μέρους των Ελλήνων, ευτυχώς όχι πολύ συχνά. Κάποιοι θεωρούσαν πως επειδή ήταν Γαλλίδα δεν μπορούσε να είναι καλή μητέρα ή σύζυγος. Είχε τραυματικές εμπειρίες στο πώς την αντιμετώπιζαν. Σαν ξένη. Δυστυχώς, αυτό το αισθάνθηκε πιο έντονα στις αναγκαίες επισκέψεις της στα νοσοκομεία.
Γενικά όμως θεωρεί ότι οι Έλληνες σαν λαός είναι φιλικοί, ανοιχτοί και φιλόξενοι και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πιο εύκολες εδώ. Αγαπάει το κλίμα της Ελλάδας και θεωρεί τη ζωή στην Ελλάδα πιο καλή σε σχέση με την Γαλλία. Μια ζωή γεμάτη χορό, τραγούδι και γιορτή.

Της λείπει η οικογένειά της στη Γαλλία και κάποιες φορές αισθάνεται μοναξιά. Δεν σκέπτεται να επιστρέψει στην Γαλλία, γιατί τα παιδιά της, οι φίλοι της και όλη της η ζωή είναι πλέον στην Ελλάδα. Όπως είπε ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Σταντάλ, πατρίδα είναι εκεί όπου η καρδιά αισθάνεται καλά. Και η καρδιά της κυρίας Λεπινό αισθάνεται καλά στην Ελλάδα.

Η γαλλική διατροφή βασίζεται στο τυρί και στην κρέμα γάλακτος ή το κρασί. Είναι πολύ διαφορετική από την ελληνική διατροφή. Οι Γάλλοι τρώνε πολύ λίγο και γιαυτό είναι όλοι πολύ λεπτοί όπως μας είπε. Σε ένα τυπικό γαλλικό γεύμα, σερβίρονται τα πιάτα σταδιακά: πρώτα η σαλάτα, μετά το κύριο πιάτο, στη συνέχεια το τυρί, και τέλος το επιδόρπιο. Όχι όλα μαζί όπως στην Ελλάδα.

Το πιάτο που ετοίμασε λέγεται κις λορέν. Είναι μια παραδοσιακή αλμυρή τάρτα από τη Λωρραίνη που είναι πολύ διαδεδομένη σε όλη τη Γαλλία, όπως οι πίτες στην Ελλάδα. Φτιάχνεται με ζύμη, αυγά, ζαμπόν, μπέικον και κρέμα γάλακτος. Είναι καθημερινό πιάτο που τρώγεται συχνά το βράδυ με σαλάτα. 

Συνέντευξη στα Γαλλικά: Χριστίνα Ζορμπά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου