Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Χέραρντ βαν Χάττεμ (Ολλανδία)


O Χέραρντ βαν Χάττεμ είναι καθηγητής Γερμανικών στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και μένει με τη γυναίκα και την κόρη του στην Παλαιοπαναγιά, Ναυπάκτου. Κατάγεται από την πόλη Ντελφτ της Ολλανδίας. Ζει στην Ελλάδα από το 1988 και από το 2006 στη Ναύπακτο.

Αρχικά πέρασε τα εφηβικά και φοιτητικά του χρόνια στη Γερμανία, αλλά μετά ήθελε να γνωρίσει και άλλες χώρες, όχι μόνο ως τουρίστας, αλλά να ζήσει και να εργαστεί εκεί για ικανό χρονικό διάστημα. Αυτό το πραγματοποίησε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως προπονητής καλλιτεχνικού πατινάζ.

Ανέκαθεν ήθελε να επισκεφθεί τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και η Ελλάδα του ασκούσε ιδιαίτερη έλξη. Δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν θαυμάσια τοπία και εδώ είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, όπως μας λέει.

Μια από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αρχή στην Ελλάδα ήταν η γλώσσα, όμως πολλοί Έλληνες μιλούσαν Γερμανικά ή Αγγλικά και τον βοηθούσαν πολύ. Ήξερε όμως ότι για να αισθανθεί άνετα, θα έπρεπε να μάθει Ελληνικά.

Αισθανόταν πάντοτε καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Η σχέση του με τους Έλληνες άλλωστε ήταν ένα είδος ανταλλαγής μεταξύ των πολύ εξειδικευμένων επαγγελματικών του γνώσεων στο καλλιτεχνικό πατινάζ, μαθημάτων ελληνικού πολιτισμού ( π.χ. χορού) και ανθρώπινων σχέσεων και συμπεριφορών, που ήταν πρωτόγνωρες και συναρπαστικές γι’ αυτόν.

Σύμφωνα με τον κύριο βαν Χάττεμ, η ζωή στην Ελλάδα έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Αρνητικό είναι το γεγονός, ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν είναι σταθερό και σαφές, πράγμα που δεν επιτρέπει τον προγραμματισμό της ζωής, την κάνει όμως ταυτόχρονα απρόβλεπτη , άρα και πιο ενδιαφέρουσα. Επίσης προκύπτουν συχνά μέσα απ’ αυτή την αβεβαιότητα και απρόσμενες ευκαιρίες. Θετικό βρίσκει ακόμη, ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πιο θερμές εδώ από ό,τι στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα δύσκολα αισθάνεται κανείς μοναξιά. Και αυτός ο ίδιος έγινε εδώ πιο ανοιχτός σαν άνθρωπος.

Ο κύριος βαν Χάττεμ θα επέστρεφε στην Ολλανδία μόνο σε μια περίπτωση ανάγκης, αν δηλαδή όλα εδώ πήγαιναν στραβά. Του αρέσει κάθε φορά που επισκέπτεται την πατρίδα του, αλλά προτιμά να ζει στην Ελλάδα.

Οι διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα είναι διαφορετικές από ότι στην Ολλανδία. Ένα τυπικό ολλανδικό γεύμα αποτελείται από κρέας, λαχανικά και βραστές πατάτες. Συχνά υπάρχει σούπα για πρώτο πιάτο και γλυκό για επιδόρπιο.

Για την εκδήλωση Γεύσεις του Κόσμου έφτιαξε zuurkoolschotel, ένα είδος σουφλέ με ξυνολάχανο, πατάτες και αλλαντικά. Δεν πρόκειται για κάποιο εορταστικό φαγητό, αλλά για ένα αγαπημένο καθημερινό πιάτο στην Ολλανδία.

Συνέντευξη στα Γερμανικά: Αλέξανδρος Γκαρμπουνώφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου